Dirigent

Steve De Veirman – °15 01 1975

Steve De Veirman startte zijn muzikale parcours in 1982 op de Muziekacademie Emiel Hullebroeck te Gentbrugge. Daarna volgde hij hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij combineerde instrumentale opleiding in piano, cello, barokfluiten en zang met theoretische en pedagogische vaardigheden. Om zich in de koordirectie te bekwamen volgde hij les bij Florian Heyerick, Rudy Tas, Johan Van Bouwelen en Erik Van Nevel.

Hij specialiseerde zich verder bij dirigent en componist Kurt Bikkembergs. Ook werd zijn koor- en zangervaring verrijkt door het meezingen in projecten van verschillende professionele koren en ensembles zoals Ex Tempore, Collegium Brugense, Capella di Voce, Goeyvaerts Con sort, Musa Horti en Psallentes.

Hij dirigeerde het kinderkoor Papageno en het St.-Camilluskoor en stond drie jaar lang aan het muzikale roer van het Arenberg Kamerorkest te Leuven en de Gentse Schola Cantorum. Vijf jaar lang begeesterde hij ook het Volwassenenkoor Vokamando. Daarnaast was hij sedert september 2011 ook nog chef-dirigent van het gerenommeerde koor Cantabile-Gent en leidde hen tot hun laatste noot in april 2017. Hij is vandaag nog steeds dirigent van het door hem zelf opgerichte Jeugdorkest Forza Muzica, het Kamerkoor Furiant, het Jongerenkoor Furiakanti, het Dameskoor Furiosa en onze nieuwste telg het Jeugdkoor Furiale.

Zijn voorliefde voor Bach en passie voor authentieke uitvoering mondde uit in het oprichten van het BachKoorGent begin 2017. Met deze getalenteerde koorgroep focust Steve op het repertoire van de grootmeester en zijn tijdgenoten.

Reeds 34 jaar dirigeert Steve zijn groepen jaarlijks doorheen een 20tal producties, met als hoogtepunten Requiem, Magnificat en Gloria van John Rutter, een concertcyclus met de ‘Carmina Burana’ van Carl Orff met 400 uitvoerders, sfeervolle passieconcerten met koorwerk en poëzie en divers klassiek en romantisch symfonisch orkestrepertoire. Ook de zes uitvoeringen van de musical ‘Fame’ met de Jeugdmuziekschool te Lochristi, de 5 uitvoeringen van ‘The King & I’ samen met toneelgroep TROS uit Overijse en de sfeervolle live versie van ‘Amadeus’ met theater de WaanZin in de Minard te Gent waren gesmaakte voorbeelden van zijn veelzijdige creativiteit. De 3 meeslepende uitvoeringen van de Broadway musical ‘West Side Story’ in het Ntgent en de vertolking van het gepassioneerde Magnificat van Carl Philip Emanuel Bach waren de parels die in 2012 door hem werden geleid.

 • 2000 Eerste prijs Europees Muziekfestival voor de Jeugd met Kamerkoor Furiant
 • 2006 2dePrijs ‘Lieven Duvosel’ voor Kamerkoor Furiant
 • 2004 Klassering in uitmuntendheid (provinciale koortornooien Furiant)
 • 2006 Kamerkoor Furiant Laureaat Koor van het Jaar
 • 2008 Jongerenkoor Furiakanti Laureaat Koor van het Jaar
 • 2008 Winnaar van de KLARA CANVAS publieksprijs Klara in het paleis’
 • 2016 in januari werd Kamerkoor Furiant onder zijn enthousiaste leiding gepromoveerd naar eredivisie, de hoogste klassering die koren kunnen verwerven.
 • 2018 Dameskoor Furiosa behaalt de 6de plaats op de internationale koorcompetitie ‘CantaRode’ in Kerkrade
 • 2019, 3de prijs ‘Lieven Duvosel voor Kamerkoor Furiant
 • 2019, 2de prijs voor gelijkstemmige koren en beste uitvoering volkslied IKV – Maasmechelen voor Furiosa
 • 2020, 2 keer goud voor Furiosa, en  2 keer goud voor Furiant op de World Choir Games
 • 2021, 4de plaats op IKV internationaal koortornooi voor Kamerkoor Furiant
 • 2022, Fleishman Trophee op het Cork Choir Festival in Ierland voor Dameskoor Furiosa

Met de diverse koren en orkesten weet hij zorgvuldig unieke programma’s van hedendaagse componisten, af te wisselen met het klassieke repertoire. Steeds weer ligt zijn focus op theatrale en poëtische interpretaties waarin tekst en emotionaliteit de overhand nemen.

Sinds 2003 is hij voorzitter en artistieke leider van de vzw Arte Musicale, een vereniging in Gent die jonge musici wil steunen, stimuleren en begeleiden door het organiseren van concerten en artistieke projecten.

Leave a Reply